6 Nisan 2012 Cuma

LeBron James: Durant, I'm Your Father!



Yine bir sona yaklaşan sezon, yine MVP tartışmaları. MVP tartışmalarında 3 isim ön planda diyebiliriz ancak o üç isimden biri olan Kobe’nin pek de şansı yok. Diğer iki isimden birisi Durant’in de şansı yok aslında ama, madem konuşuluyor; şu konuyu masaya yatıralım.

MVP tartışmalarının Durant ve LeBron’a kalmasının sebebi, OKC Thunder’ın ligin zirvesinde yer almasından başka bir şey değil. Yoksa LeBron çoktan MVP olmuştu, LeBron şu anda istatistiksel olarak çok çok önünde Durant’in çünkü. Detaylı bir istatistik analizi yapalım şimdi. Durant’in skor yönünü savunanlar var etrafta. Şimdi baktığımız zaman LeBron’ın an itibariyle maç başına 26,9 sayısı varken, Durant’in 27,6 sayısı var. Bu sayıları adil bir zeminde yargılamak için 40 dakikaya uyarladığımız zaman LeBron’ın 28,5 sayı ortalaması, Durant’in de 28,6 sayı ortalaması oluyor. Yani hemen hemen aynı. Skor yönünden LeBron = Durant diyebiliriz yani. Saha içi isabetlerinde LeBron 0.536 iken, Durant 0.502. Bu istatistiği de hesaba katarsak, LeBron daha iyi bir skorer diyebiliriz. 40 dakikaya uyarlanmış diğer istatistiklerin çoğunda yine LeBron önde. Sırayla yazalım onları da. Reboundlarda LeBron 8,6 iken, Durant 8,4. Üstelik LeBron ofansif reboundlarda çok daha iyi. Asistlerde LeBron 6,9 iken, Durant 3,6. Oyun kurucu özellikleri, bir oyuncunun star olabilmesi için en önemli eşiktir. Durant bunlardan yoksun. Bunu Asist/Top Kaybı oranından da anlayabiliriz. LeBron’ın A/T oranı 1,9 iken, Durant’in 0,9. Yani Durant yaptığı asistten daha fazla top kaybı yapıyor. LeBron ve Durant defansif istatistikleri ise paylaşıyor. LeBron’ın 2,1 top çalması varken, Durant’in 1,5 top çalması var; LeBron’ın 0,8 bloku varken, Durant’in 1,2 bloku var. LeBron yani istatistiksel olarak çok önde.

LeBron James’in bu istatistiklere rağmen MVP adaylığında mutlak favori olmasının engelleyen başka bir sebep vardı, o da Wade gibi bir Robin’e sahip olmasıydı. Bütün bu Batman-Robin tartışmalarının gölgesinde, favori olmaktan uzaklaştı. Geçen sezon Rose gibi bir yıldızın doğmasıyla da, MVP’yi kaybetti. Bu sezon da David Stern’ün altın çocuğu Kevin Durant’e kaybedebilir. Yalnız David Stern’ün bu yıl ne argümanı var, çok merak etmekteyim; zira Durant’in olduğu takımda Westbrook gibi büyük bir güç var. Durant’ten çok daha iyi üstelik. Durum bu kadar açıkken, LeBron’ın ödül almasının hala tartışılıyor olması ise David Stern’ün ayıbından başka bir şey değil.

4 yorum:

  1. Okuduğum en kötü basketbol yazılarından biriydi tebrikler... zaten Westbrook gibi ancak normal sezonda kendini gösterebilecek bir adamı Durant'tan üstün gören birinin basketbol yazısı yazması abes ve komik...

    YanıtlaSil
  2. all star mvpliğinide takımının maçı kazanması ve neredeyse 40 dkka sahada kalarak kazanmıştı Durant(lebron o maçta 32 dkk oynadı ve maça etkisi çok daha fazlaydı bence),westbrook un nası hayvani maçlar çıkarttığı ortada,kaç maçta skor olarak Durantı solladığıda,hele ki kenardan gelip neredeyse bunlar kadar sayı üreten bir Harden var ki evlere şenlik vede Blok liderinin OKC de olduğunuda unutmayalım..Lebron,durant kadar rahat oynayamıyor ve bence daha fazla baskı altında,çoğu yönden takım onun eline bakıyor,Okc de durant sayı üretemiyormu hemen Wbrook çıkar,savunmada mı etkili değil Perkins çok rahat kapatır açığı,zaten Miami'deki OKC maçının farklı bitmemesininde nedenidir bloklarıyla,savunmasıyla Perkins..Miami de ise Bosh çok dengesiz,bir maç var bir maç yok,takımın etkili Skoreri Wade sakatlıklarla boğuşuyor dolayısyla OKC nin daha etkili silahları var ve buda tabiki Duranta yarıyor.Bence Durantın yarışta olmasının nedeni takımını daha fazla etkili silahı olmasıdır

    YanıtlaSil
  3. Perkins değil ibaka olacak yukarıda

    YanıtlaSil
  4. Westbrook ve Durant ile ilgili olan yazından sonra adını duyduğunda kaçmak gibi bir karar almıştım ama bütün ön yargılarımı yıkarak bu yazını da okudum ve yine aynı kararı almış bulunuyorum. İstatistik kağıdına bakarak yazı yazmayı bırakıp biraz maç izlemeyi deneyebilirsin bir kere.

    En iyi istatistiğe sahip olan oyuncuyu verilen bir ödül değil adı üstünde en değerli, takımı için en değerli oyuncuya verilen bir ödül ve takımının da ligdeki pozisyonu önemli. Daha Lebron kendi takımının en önemli oyuncusu değilken, son toplar Wade tarafından kullanılırken nasıl en değerli oyuncu olur ki.

    İlla ki istatistik de karşılaştırılmadır; skor yönünden ve clutch yönünden Durant kuşkusuz önde. Saha içi yüzdesine bakıldığında Lebron daha önde görülebilir ama Lebron'un şutlarının büyük bi bölümünü boyalı alandan kullandığı ve Durant ise daha çok bir şutör olduğu göz önünde bulundurulursa iki yüzdenin de oynayış tarzlarına göre iyi yüzdeler olduğunu söyleriz. Asist konusuna gelince, Lebron James'in point forward olarak oynadığını ve Miami'nin hücumlarının %98ini yönlendirildiği ve topun hep onun elinde olduğu düşünülürse bu istatistiğin de çok fark yaratacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.

    Lebron'u önde görebilirsin, buna hiçbir lafım yok ama bu yarışın zaten çoktan bitmesi gerektiğini söylüyorsan ve Lebron'un ezdiğini düşünüyorsan senin basketbol bilginden şüphe ederim.

    YanıtlaSil